Ytterst få är politiskt aktiva och den stora grupp som inte engagerar sig politiskt riskerar bli avskräckta av politik genom det sätt som (vi) engagerade pratar om politik. Därför kan det vara värt att tona ner konflikterna och angreppen och att inte framställa politik som mer komplicerat än det är. För de flesta är jobb, mat på bordet och att umgås med familjen viktigare än att formulera politiska förslag…
Så kan man i korthet sammanfatta de studier som forskaren Yanna Krupnikov och hennes kollegor gjort kring politiskt engagemang. Studierna är gjorda i USA och deras tvåpartisystem är speciellt, men slutsatserna är väl värda för svenska partiaktiva att fundera över. Hon jämför med debatten om vem som är den bäste Dr Who (tv-serie); även den förutsätter att du är insatt från början – du är förmodligen fanatiker om du har en åsikt…
Forskarna konstaterar att demokratiska väljare visserligen föredrar aktivister som är demokrater före republikanska aktivister, men att de helst undviker de mest aktiva helt och hållet.´
I ett samtal i podden ”Hidden Brain” (avsnittet ”US 2.0: Not at the Dinner Table”) påpekar Yanna Krupnikov att eftersom de mest aktiva (och mest extrema) speglas mest i media – som ju vill ha konflikt – riskerar bilden av partiaktiva avskräcka andra som sympatiserar med ett parti, men är mer kompromissvilliga, kanske lite mindre tvärsäkra och inte är så kunniga. Om bilden som ges av aktivister är att de har extrema åsikter, är hårda mot motståndare (och oliktänkande) och pålästa blir tröskeln hög för dem som får frågan om de vill engagera sig politiskt.
Några andra slutsatser:
- Polariseringen mellan Demokrater och Republikaner har (sannolikt) ökat i USA, men det är inte troligt att polariseringen är så kraftig som den framställs i de regelbundna undersökningarna. Svaren i undersökningarna om huruvida föräldrar vill att deras barn ska gifta sig med en från motsatta lägret, säger snarast att ”jag hoppas slippa prata politik vid släktmiddagarna” än ”jag vill inte umgås med en demokrat/republikan.” Det folk svarar på är snarare sin farhåga om att politiskt aktiva alltid vill prata politik.
- Eftersom de flesta människor (som inte är partiaktiva…) har vänner i olika politiska läger, är det smart att undvika att trissa upp stämningen för mycket inför val och liknande: den du försöker övertala vill ju sannolikt fortsätta umgås med människor som är på ”fel sida” efter valet och ju mer du framställer dem som monster, ju större risk är att personen helt enkelt avstår från engagemang helt och hållet.
Lämna ett svar