Det fundamentala attributionsfelet innebär att vi tenderar överskatta hur mycket andra människors agerande visar på ”vilken sorts” människor de är, medan vi underskattar hur avgörande situationen är för deras agerande. Omvänt tenderar vi göra tvärtom för oss själva: att utgå från att vi agerar rimligt utifrån situationen.
Det fundamentala attributionsfelet aktualiseras efter varje val, men kanske mer än någonsin i valet 2022.
”Valresultatet visar att var femte svensk är rasist, hur ska jag kunna se dem i ögonen framöver?”.
Jag hörde den typen av påståenden en hel del i mina bubblor i sociala medier och på andra ställen. Förutom att påståendet är fel (ingen undersökning har påstått att 20% av svenskarna har rasistiska åsikter) så bygger det på antagandet att alla som röstar på Sverigedemokraterna gör det för att SDs partiprogram är rasistiskt.
Enligt det resonemanget borde alla de svenskar som röstat på S, V, L och MP vilja avskaffa monarkin, eftersom dessa partier har den uppfattningen i en ganska grundläggande demokrati-fråga (’ska rikets högsta ämbete ärvas?’).
Så är inte fallet: det tycks aldrig ha funnits någon majoritet bland svenskarna för att avskaffa monarkin. Jag har vänner som röstat på något av de ”republikanska partierna” men som vill ha kvar monarkin. Om jag frågade dem om de var republikaner, eftersom de röstat på ett parti som vill införa republik skulle de hävda att de gjorde fler överväganden än så när de röstar: de låter inte en fråga avgöra röstandet. Flera av dem är dock fortfarande övertygade om att de som röstar på SD är rasister. När jag brukar invända att skälen till att rösta på SD enligt exempelvis VALU tycks handla om helt andra saker brukar jag få mothugg.
Man kan invända att rasismen är en tydlig del av SDs politik, till skillnad från republik-frågan inom de ”republikanska partierna”, och det skulle en stor del av befolkningen hålla med om. SD själva skulle dock inte hålla med om det, och inte heller alla deras väljare.
Att vi som väljare och medborgare luras av ”det fundamentala attibutionsfelet” är inte så konstigt; tankefelet har illustrerats och utvecklats i rader av undersökningar inom psykologisk (och annan) forskning. Att detta tankefel inte är mer känt bland statsvetare, valanalytiker och ledande politiker är möjligen mer överraskande…
Lämna ett svar