Om ValochValda.se

  • Vet väljarna tillräckligt mycket om vad de röstar på?
  • Vet de politiska partierna vad väljarna egentligen vill?
  • Vad säger forskningen om hur rationella våra politiska val egentligen är?

På ValochValda.se presenteras forskning, tips, varningar och goda råd till både väljare och valda.

Vi vill tro att sidan kan vara till stor nytta för politiskt aktiva, för dem som är samhällsintresserade och för dem som vill förstå mer om hur människor beter sig på riktigt. Utanför de teoretiska modeller som då och då dominerar analyser inom såväl statsvetenskap, kommunikation och media.

De flesta slutsatser kan självklart tolkas på olika sätt, och därför är alla inlägg med åsikter, slutsatser eller råd signerade med skribentens namn. Därför presenteras skribenterna på sidan, för att du ska kunna ta hänsyn till eventuella snedvridningar och utgångspunkter som vi som skriver har.

En varning, dock: utgå inte från att skribentens bakgrund gör texten vinklad: på den här sidan strävar vi INTE efter att påverka andra politiskt, utan att försöka förklara varför saker sker, hur partierna tänker och vilka slutsatser man kan dra av det forskningen pekar på kring människors förmåga att exempelvis göra rationella val.

”Underskatta aldrig läsarnas intelligens, men överskatta aldrig deras kunskaper”

Sigge Ågren

†

”Den partilojala hjärnan var inte nöjd med att bara må bättre. Den jobbade hårt för att må verkligt bra, och aktiverade belöningsystem som gav de övertygade en dos positiv förstärkning för deras snedvridna resonemang. Dessa belöningssystem överensstämmer i huvudsak med de som aktiveras när en drogberoende får sin ’fix’, vilket ger en helt ny mening till begreppet ’political junkie’.”

Drew Westen beskriver vad hjärnscannern visade hände i hjärnan på partiaktiva, ”The Political Brain” (egen översättning till svenska)